Αγώνας μαζικός, ενωτικός για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας!

1 Μάη 1886, οι εργαζόμενοι στο Σικάγο κατέβηκαν στους δρόμους διεκδικώντας το έως τότε ανύπαρκτο οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η διεκδίκηση τους αυτή στάθηκε αφορμή για τη μαζική δολοφονία εργατών από την αστυνομία, με σκοπό την τρομοκράτηση τους. Κάτι το οποίο απέτυχε καθώς οι συνεχείς και αιματηροί αγώνες των εργατών καθιέρωσαν τα αιτήματα τους. Αυτά οι κατακτήσεις σήμερα είναι ο στόχος της επίθεσης της τρικομματικής κυβέρνησης και των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων που τη στηρίζουν. Οι πολιτικές αυτές με αφορμή την κρίση που οι ίδιες δημιούργησαν έρχονται να περικόψουν τα εργασιακά δικαιώματα, τις κοινωνικές παροχές και τους μισθούς στο βωμό της «Εθνικής Ανασυγκρότησης» ή της «Ανάπτυξης».

Απόρροια αυτών των πολιτικών είναι και η ανεργία που έχει σκαρφαλώσει στο 27% (στο ποσοστό δεν περιλαμβάνονται οι φοιτητές, οι φαντάροι και οι εργαζόμενοι «μερικής απασχόλησης») Η μεγάλη ζήτηση της εργασίας και η χαμηλή προσφορά έχει ως αποτέλεσμα την περεταίρω μείωση των μισθών και των απολαβών των εργαζομένων. Με λίγα λόγια θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζομένους σε μισθωτούς σκλάβους όπου θα εργάζονται για ένα κομμάτι ψωμί!

Ήδη την Κυριακή 28/4 πέρασε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή το «πολυνομοσχέδιο» που προβλέπει 15 χιλιάδες απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ιδιωτικοποίησεις ζωτικών δημόσιων οργανισμών, μείωση του ορίου του κατώτατου μισθού και φυσικά αυτά ήταν «τα τελευταία μέτρα» μετά από τα πρώτα που ανήγγειλαν… Με τον τρόπο αυτό, επιχειρούν την αποδόμηση των κοινωνικών παροχών του κράτους προς τους πολίτες. Παράλληλα, με τον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να επαναφέρουν, εξαπολύουν επίθεση και σε άλλους τομείς της κοινωνίας, όπως στη φοιτητική νεολαία με αντιεκπαιδευτικούς νόμους και αποδόμηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων.

Εμείς η φοιτητική και σπουδαστική νεολαία δε βρισκόμαστε έξω από αυτά τα προβλήματα, αντίθετα μας αφορούν άμεσα καθώς είμαστε οι μελλοντικοί εργαζόμενοι- άνεργοι που θα έχουν να αντιμετωπίσουν όλα τα «κεκτημένα» που δημιουργεί η πολιτικό-οικονομική κρίση! Οι νόμοι που προωθεί η κυβέρνηση όπως το σχέδιο «Αθηνά», διαλύουν και ιδιωτικοποιούν το Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας! Ως αποτέλεσμα, πολλοί λιγότεροι νέοι έχουν πρόσβαση στην γνώση, η οποία είναι αποσπασματική, ξεκομμένη από τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα.

Για όλα αυτά, είναι πιο επιτακτικό παρά ποτέ να κατεβούμε στους δρόμους για να μην επιτρέψουμε να μας κλέψουν αυτά τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα, το δικαίωμα στην εργασία, την Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία και υγεία. Οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και τα υπόλοιπα κομμάτια της κοινωνίας να ενωθούμε όλοι σε έναν κοινό αγώνα για τη θεμελίωση των δικαιωμάτων μας.

1η Μάη διαδηλώνουμε, απεργούμε και αντιστεκόμαστε!

clip_image002

Advertisements

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: